Мудри Мисли за Вистината (И Зошто Се Плашиме Од Неа)

Што е вистина, а што лага? Дали имате одговор на прашањето: “Од што се плашите најмногу?”

Да почнеме со неколку мудри мисли за вистината кои се двојат од останатите.

 • Ако ја кажуваш вистината не мора ништо да памтиш (Марк Твен).
 • Никогаш не им ја кажувај вистината на луѓе  кои тоа не го заслужуваат (Марк Твен).
 • Постојано се лажам самата себе. Но не си верувам (S.E.Hinton).
 • Било што кое ја задоволува душата, е вистина (W.Whitman).
 • Сакај ја вистината, но прости ја грешката (Voltaire).
 • Ако патот е лесен, веројатно одите по лош пат.
 • Има многу убавина во вистината дури и ако таа е страшна убавина (J.Steinback).
 • Слатката бонбона има подобар вкус од горчливата витина (T.Beta).

24 ВИСТИНИ ЗА КОИ СЕ ПЛАШИТЕ ДА ВЕ ПРАШААТ:

 • Колку килограми си тежок?
 • Кои се твоите 3 најлоши навики?
 • Колку кутии цигари пушиш дневно?
 • Во колку часот стануваш наутро?
 • Колку години имаш?
 • Кого најмногу мразиш?
 • Колку пари трошиш на ден?
 • Кој ти е најдобар пријател?
 • Што правиш кога си сам?
 • Што мислиш за родителите?
 • Дали знаеш што мислат родителите за тебе?
 • Дали сестра ти е подобра од тебе?
 • Што мислат другите вработени за тебе?
 • Дали директорот те казни?
 • Кога ти е роденден?
 • Кога ќе платиш за услугата?
 • Кој ти ја изгреба колата?
 • Дали имате билет?
 • Дали ти расте брада?
 • Дали имаш висок притисок?
 • Добри ли ти се резултатите?
 • Кого најмногу сакаш?
 • Каде ќе одиш на одмор?
 • Се плашиш ли од вистината за тебе?

ШТО Е ВИСТИНА А ШТО ЛАГА?

 • Вистината е спротивна на лагата. Но и лагата е спротивна на вистината.
 • Кога самите се лажеме, тоа е најголема лага.
 • Кога самите веруваме дека нешто е вистина, тоа може да биде само нашата вистина.
 • Колку луѓе, толку вистини.
 • Колку лаги, толку помалку луѓе.
 • Објективна вистина може да постои само кога човекот ќе ја разбере суштината на своето постоење. Тогаш кога ќе одговори на прашањето: Зошто постоиме?
 • Целото човештво не ја знае вистината за својот настанок. Многу претпоставки, дали претпоставките се лаги?
 • Зошто еден филозоф го барал човекот? Со запален фенер, сред бел ден! Дали вистината е во човекот или само во некои луѓе?

ЗОШТО (СЕКОГАШ) НЕ ЈА КАЖУВАМЕ ВИСТИНАТА ?

Вистината е ѓаволска работа. Не верувате? Тогаш обидете се секогаш и секому да кажувате само вистина.

На пример на девојката: – Понекогаш си многу глупава, а имаш и криви нозе!

Или на шефот: – Шефе ти си комплетен идиот и шарлатан!

Или на брачниот партнер: – Те изневерив само 3 пати, прости ми, ти ја кажувам вистината!

Или на публиката што дошла на вашиот концерт да се восхитува на вашиот глас и стајлинг: – Немам коса па затоа носам вештачка перика, силиконски гради и вештачки забни протези. Се друго е вистинско!

НА КОГО КАЖУВАТЕ ЛАГА И ЗОШТО?

 • На својата девојка кога одите на состанок со друга. За да не ја изгубите!
 • На својот наставник кога доцните на час. Затоа што не ви е првпат и може да добиете казна, дисциплинска.
 • На своите претпоставени. Да не ви ја намалат платата.
 • На возачот. За да ви ја отвори вратата од автобусот.
 • На комшијата. За да мисли дека друг му ја скршил саксијата..
 • Кога купувате во продавница. За побргу да завршите, макар и преку ред.
 • Во аптека. За да имате залиха лекови за не дај боже.
 • На забар. За помалку да ве боли.
 • На лекар. За да ви препише тој лек што вие сакате.
 • На работа дека сте болни. За помалку да сработите.
 • На колешката дека мажот ви е лош. За сожалување.
 • На колегите дека мажот ви е добар. За да ви завидуваат.
 • На пазар дека не се добри пиперките. За да добиете попуст.
 • Во продавница за чевлите што ги пробавте дека ве стегаат. Затоа што се скапи и во моментот не располагате со доволно пари да ги купите.
 • На плажа дека не смеете да се соблечете во костим да не изгорите. Затоа што имате целулит.
 • Во ресторан кажувате дека сте антиалкохоличар и пиете сок. За да не ве каже некој на сопругата.
 • Му кажувате на дечкото дека кај другарка ви сте испиле само чаша пиво. Несмеете да му кажете дека испивте 3 шишиња, да не ве остави.

ЗАВРШНИ ЗБОРОВИ

Објективна вистина не постои.

Постојат луѓето и секој човек има своја вистина. Колку има луѓе, толку вистини има.

Сепак кога рамислувате или раговарате  што е вистина, а што лага, кога сте сами или со пријателите пиете  кафе, обидете се да бидете барем спрема себе искрени и да не се лажете самиот себе, затоа што тоа е најголемата лага.

Така тоа кафе ќе ви биде навистина највкусното кафе што било кога сте го испиле.

Пријатна вистина!

In Category: Занимливо

Даниела Алексова

Љубител на здравата исхрана, науката, книгата и кафето. Слободното време најчесто го поминува со своето куче Рекс.

Show 0 Comments
No comments yet. Be the first.

Leave a Comment


Warning: Missing argument 2 for Jetpack_Subscriptions::comment_subscribe_init() in /home/trendiko/public_html_kafemuabet.com/wp-content/plugins/jetpack/modules/subscriptions.php on line 700